České zápisy v jedné stopě

/
613 přečtení
3 minut čtení

Na řadě míst se o víkendu uzavřely světové šampionáty v motocyklových disciplínách. České barvy byly vidět někde více, jinde méně.

Trialová sezona skončila ve španělské Pobladuře soupeřením národních týmů. Trial národů podvacáté za sebou opanovali Španělé, které k triumfu opět přivedl fenomenální 18násobný mistr světa Toni Bou. Naši v sestavě David Fabián, Matěj Mrázek a Jan Baloušek nastoupili do druholigové International Trophy, v níž získali 7. místo. Po loňském bronzu ústup ze slávy, ale taková je současná realita… Martinové Matějíček a Křoustek pomalu končí své kariéry a nástupci nejsou na obzoru. David Fabián budiž světlou výjimkou. Letos se s motocyklem Beta zapojil do MS jednotlivců ve třídě Trial2 a i když konečným 18. místem neoslnil, představuje jedinou českou naději ve světě mužského trialu. To mezi ženami se o místo na slunci už docela viditelně hlásí 17letá Denisa Pecháčková, jež se poprvé zúčastnila ženského MS a hned vybojovala velmi pěknou 5. příčku. Společně s Petrou Budínovou pak přidala ještě 4. místo v ženské klasifikaci Trialu národů za favorizovanými Britkami, Italkami a Španělkami. Zaútočí příští rok na světovou medaili?

Konečné pořadí MS ve třídě TrialGP Women: 1. Emma Bristow (GB/Sherco) 149, 2. Berta Abellan (E/Scorpa) 139, 3. Andrea Sofia Rabino (I/Beta) 116, 4. Naomi Monnier (F/Montesa) 101, 5. Denisa Pecháčková (CZ/TRRS) 82.

Denisa Pecháčková vystrkuje růžky už v 17 letech a táhne český trial. Letos poprvé usedla na dvěstěpadesátku TRRS One 250 RR a hned z toho bylo 5. místo v MS, 1. místo v ME a lví podíl na 4. místě v Trialu národů. (Foto: Český trial)

V nizozemském Rodenu se uzavřelo MS na dlouhé ploché dráze. Jediným českým zástupcem v poli byl letos Hynek Štichauer, veterána Josefa France zranění donutilo ukončit kariéru. 37letý pardubický plošinář se pohyboval uprostřed pole a 8. příčkou zopakoval své umístění z let 2021 a 2022. Dlouhých oválů s homologací FIM je bohužel jako šafránu, a tak se kalendář každoročně musí postavit úsporně. Finálová série tentokrát čítala 5 závodů, z nichž většina se odehrála na německé půdě. Není divu, že mezi německými jezdci se rozhodovalo o titulu a Němci také suverénně ovládli MS družstev.

Konečné pořadí MS na dlouhé ploché dráze: 1. Martin Smolinski (D/Jawa GM) 97, 2. Lukas Fienhage (D/Stuha GM) 93, 3. Zach Wajtknecht (GB/Trak Plus GM – PJR) 87, 4. Chris Harris (GB/ Trak Plus GM – PJR) 83, 5. Andrew Appleton (GB/Jawa GM – BvE) 39, 6. Kenneth Kruse Hansen (DK/Stuha GM – MKR) 39, 7. Mika Meijer (NL/Jawa GM – BvE) 38, 8. Hynek Štichauer (CZ/Stuha GM – FRJ) 32.

Po odchodu Josefa France do závodnického důchodu je Hynek Štichauer naší jedničkou na dlouhé ploché dráze. V mistrovství světa letos vyrovnal své maximum. Co bude dál? (Foto: FIM/Jesper Veldhuizen)

Francouzské městečko Brioude hostilo závěrečný podnik MS v enduru. Tato z českého pohledu kdysi parádní disciplína upadá nejen u nás, ale téměř všude. Striktní požadavky na ochranu životního prostředí vytlačují soutěže do stále stísněnějších lokalit, kde se obtížně hledají adekvátní tratě. To logicky neprospívá rozvoji, a tak se světová špička zapouzdřila ve svých pozicích, v nichž setrvává už roky. Bohužel čeští soutěžáci mezi ni nepatří. Náš nejlepší endurák Kryštof Kouble zabodoval jedinkrát v absolutním pořadí EnduroGP a mezi 30 bodujícími je veden na předposlední pozici. Ve třídě Enduro2 mu patří 9. příčka. V juniorském MS si solidně počínal Matěj Škuta, když skončil osmý. Jaroslav Kalný získal mezi juniory 15. místo. Tito jezdci vytvoří kostru českého Trophy týmu na Šestidenní, kterou bude letos od 14. do 19. října hostit španělská Galicia. Poprvé v historii by se jí měl zúčastnit také česko-slovenský Trophy tým žen.

Konečné pořadí MS v enduru: 1. Josep Garcia (E/KTM E1) 262, 2. Steve Holcombe (GB/Honda E1) 223, 3. Andrea Verona (I/GasGas E2) 223, 4. Brad Freeman (GB/Beta E3) 180,… 29. Kryštof Kouble (CZ/Husqvarna E2) 3.

Napsat komentář

Předchozí článek

Ze simulátoru na závodní trať

Další článek

Další české zlato, ale s novým jménem

Nejnovější články

0 £0.00