Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /web/htdocs5/ceskymotorsportcz/home/www/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 377
Ze simulátoru na závodní trať – Český Motorsport

Ze simulátoru na závodní trať

64 přečtení
5 minut čtení

Tomáš Enge SIM Racing dnes působí v mnoha virtuálních závodních sériích s mnoha jezdci z celého světa. Už při svém vzniku si dal za cíl propojovat světy reálného a simracingového závodění. Začátkem září dostali 4 členové týmu příležitost zúčastnit se reálného závodu na autodromu v Mostě.

Vytrvalostní závod 6h Le Most ze série ARC Endurance přivedl na start početné a pestré startovní pole, v němž s číslem 11 nechyběl ani ultimativní stroj české výroby Sigma WR. Ten je postaven na trubkovém rámu s mimořádnou tuhostí. Karoserie z kompozitních materiálů má velmi úsporné rozměry, díky čemuž se podařilo “suchou” hmotnost stlačit na 595 kg. Podvozek využívá lichoběžníkové zavěšení s široce nastavitelnými push-rody, které umožňují nejen různá nastavení tlumičů a stabilizátorů, ale i změnu odklonů a světlosti. Uprostřed umístěný přeplňovaný celohliníkový čtyřválec o objemu 1,6 l disponuje výkonem 225 koní a točivým momentem 300 Nm, což při dané hmotnosti znamená zrychlení z 0 na 100 km/h během 3,9 s. O zábavu a ryzí požitek z jízdy je tedy postaráno nejen na okruhu, ale zásluhou silniční homologace i na běžných komunikacích.

Ve voze se na mosteckém autodromu střídala šestice pilotů, mezi nimiž byli 4 stálí jezdci týmu Tomáš Enge SIM Racing. Jan Haladej (F1), Jan Hujíček (WRC), Michal Sedláček (rFactor2) a Robert Lucák (Asetto Corsa Competizione) byli doplněni testovacím jezdcem společnosti Sigma Motor Jindřichem Vítem a youtuberem Martinem Müllerem známým pod přezdívkou Muldix. Jakkoliv šlo o závod, kde nejsou potřeba licence ani homologace, tým neponechal nic náhodě a přistoupil k přípravě zcela profesionálně. V předvečer šestihodinovky absolvoval tzv. track walk, během něhož Tomáš Enge předal závodnickým nováčkům maximum ze svých bohatých zkušeností. A vyplatilo se to. Navzdory drobným problémům šestice dojela do cíle na pěkném 17. místě absolutně a ve své třídě 6 brala dokonce bronzové medaile. Snad ještě důležitější než výsledek byla skutečnost, že všichni si závod náramně užili a svým způsobem si splnili dětský sen. Tým Tomáš Enge SIM Racing opět potvrdil svůj inovativní přístup k esportovému závodění. „Jsem rád, že se nám daří to, co jsme si na začátku dali jako jeden z cílů našeho projektu. Chceme přiblížit simracing reálnému motorsportu a účastí v závodě 6h Le Most jsme udělali první krok v tomto směru. Už teď mohu slíbit, že rozhodně nebyl poslední,“ dodal na závěr povedené akce majitel týmu Tomáš Enge.

Napsat komentář

Předchozí článek

Iveco od de Rooye: Lopraisova nová zbraň pro Dakar 2025

Nejnovější články

0 £0.00